VIRGINIS - likérové víno z odrůdy Neronet, polosladké, 2023, 500 ml - Ampelos
Zjistěte více o původu a vzniku tohoto vína - vinařství AMPELOS
Zobrazte více produktů vinařství AMPELOS - kompletní nabídka vín z vinařství AMPELOS
Vinařství Ampelos - kvalitní vína s tradicí od roku 1895
Doplňkové parametry
Kategorie: | Likérová vína |
---|---|
Hmotnost: | 1.3 kg |
? Barva vína: | červené |
? Rozdělení dle cukru: | polosladké |
? Přívlastek: | zemské |
Zbytkový cukr [g/l]: | 41,4 |
Kyseliny [g/l]: | 6,2 |
Obsah alkoholu [%]: | 16.5 |
Dodavatel: | Ampelos |
Ročník: | 2021 |
Země původu: | Česká republika |
Objem láhve [l]: | 0,75 |
Cukernatost moštu v °NM: | 22 |
Číslo šarže: | 2036 |
Vinařská podoblast: | Znojemská |
Obsahuje oxid siřičitý: | Ano |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Firma vznikla v roce 1895 jako CK úřad pro potírání révokaza na Moravě, aby našla způsob či metodu obrany přd tímto škůdcem, který v podstatě zdecimoval vinohrady v Evropě. Samozřejmě na nejvyšších místech už tenkrát věděli, že by to byla pro jejich ovečky pohroma a tedy i pro ně, a jali se situaci řešit. Situace se vyřešila a z úřadu se postupem času stala stanice, která měla za úkol udržovat révu, která již na amerických podnožích uměla révokaza přežít a plodit hrozny pro potěchu těla a hlavně duše.
V roce 1999 se firma přejmenovala na Ampelos a do jejího čela si stoupl v roli sklepmistra, obchodníka i holky pro všechno pan Lukáš Kylián.
Lukáš Kylián
V současné době Ampelos nadále udržuje genofond révy vinné ČR, provádí novošlechtění, udržovací šlechtění a produkci množitelských materiálů a hlavně také dál vyrábí víno z vlastních vinohradů.
Dnes hospodaří na 53 hektarech.
Vinice se nacházejí okolo vinařské obce Vrbovec - vinice "Nad sklepy", Chvalovice - vinice "Dívčí hora" a Znojmo louka - vinice "Hajden".
Výroba vína začíná v Ampelosu ve vinohradu. Když se mnou Lukáš Kylián občas sedí a bavíme se kolem vína a obchodu, vždy se dovím něco zajímavého a často právě z vinohradu. Jak tam nechali listy, páč slunka moc a vody málo, ale že zase tam v dolíku šli listy trochu dolů, protože je tam stín a je to ta a ta odrůda.... Prostě takový ty moudra, který vinař získá léty a léty prací s vinohradem a následným zpracováním suroviny ve sklepě, nebo mu je předá předchozí generace, což u nás jaksi nebylo možné, že.
Vinařství dnes vyrábí cca 160 tis. lahví vína, s čímž samozřejmě pomůže kvalitní technologie a strojové vybavení.
Do e-shopové kóje, kde vína z Ampelosu zrají v ideálních podmínkách, se můžete vydat tudy :)
Nebo všechna vína z Ampelosu, která aktuálně nabízíme, najdete tady pod tímto textem.