Veltlínské zelené, VOC Znojmo, suché víno, 2022 - Hanzel
V chuti dominuje svěží kořenitost a jemně slaný minerální závěr.
Toto bílé víno se pyšní zářivě zlatavou barvou s minerálně pepřnatou vůní s nádechem lipového květu. V chuti dominuje svěží kořenitost a jemně slaný minerální závěr, který doprovází ovocité tóny.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Veltlínské zelené |
---|---|
? Barva vína: | bílé |
? Rozdělení dle cukru: | suché |
? Odrůda: | Veltlínské zelené |
? Přívlastek: | VOC |
Zbytkový cukr [g/l]: | 1.19 |
Kyseliny [g/l]: | 6.4 |
Obsah alkoholu [%]: | 12 |
Dodavatel: | Hanzel |
Ročník: | 2022 |
Země původu: | Česká republika |
Cukernatost moštu v °NM: | 21 |
Číslo šarže: | 10122 |
Vinařská podoblast: | Znojemská |
Vinařská obec: | Hrádek |
Viniční trať: | Vinohrady ke Křidlůvkám |
Obsahuje oxid siřičitý: | Ano |
VOC - víno originální certifikace: | Ano |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinařství HANZEL založil v roce 2010 pan Martin Hanzel.
Martin Hanzel je potomek vinařů pánů Hanzelů, od kterých od mala nasával nauku o výrobě vína a jistě časem i víno samé.
V roce 2012 byl původní sklep Hanzelů z roku 1903 zrekonstruován a doslova jak ze staré a popraskané kukly se narodil motýl s podobou citlivě zrekonstruované budovy sklepa, ve které je nejen vinařství, ale i stylová restaurace s hotelem.
Byla pořízena nová technologie jak pro příjem hroznů, tak i na školení a skladování vína. Díky tomu se kapacita sklepa zvedla na 80 tisíc litrů a mladé vinařství si trouflo vyprodukovat cca 100 tisíc lahví, čímž se kvalifikovalo mezi středně velká vinařství.
V roce 2014 na začátku léta, do vinařství Hanzel majetkově vstoupilo vinařství LAHOFER, které v předchozích letech dodávalo vinařství Hanzel hrozny. Vinařství Hanzel těmito zásnubami posílilo pozici na trhu a jistě to mělo i další kladné stránky.
Pan Hanzel měl vždy na zřeteli šetrné zpracování hroznů a vůbec šetrné zacházení s vínem během celého výrobního procesu. Odzrňovače co nepoškodí pecičky, nízkootáčková čerpadla, lisování při nízkých tlacích, aby nedošlo k puknutí peciček. Dále pak kontrolovaný proces kvašení pro maximální zachování aromat, no prostě to dělal dobře. Zachovat výrobu v tomto duchu se snaží ve vinařství i dnes.
Aktuální nabídka vín z vinařství HANZEL je zde
nebo je najdete tady pod tímto textem.
Text: Petr Fila