Tramín, zemské, suché víno, 2020 - LOIGI
Vína dělá LOIGI tradičně a nebojí se experimentů. Základ je práce ve vinici o kterou se stará v režimu BIO. Tedy stříká pomerančovým vývarem apod. Hrozny jsou samozřejmě sklízené ručně, pak pošlapané v kádi a následně leží nas slupkách. 10 měsíců pak víno spontáně kvasí a zraje na hrubých kvasnicích. Ve víně proběhla malolaktická fermentace a je nefiltrované. Do vína nebyla přidávaná síra a co se vůně týče, pak kořenné tóny, růže. Víno je hutné s 12,8 % alkoholu, který je ale pěkně zabudovaný a zintenzivní vám chuťový projev. I díky tomu víno unese výraznou a náročnější gastronomii. Víno pro fajnšmekry.
Biovinaři se vzdávají ve vinohradu chemických hnojiv, využívají k ochraně keřů jejich přirozené mechanismy obrany, podporují biodiverzitu ve vinohradu a následně i ve sklepě pak pracují se surovinou s maximálním ohledem na přirozené procesy. Výsledkem jsou pak autentická a jedinečná vína.
Zjistěte více o původu a vzniku tohoto vína - mikrovinařství VINO LOIGI
Zobrazte více produktů mikrovinařství VINO LOIGI - kompletní nabídka vín od Loigiho
Vína Tramín červený máme skladem. Všechny vína Tramín červený najdete tady - vína odrůdy Tramín červený
BIO vinařství VINO LOIGI je BIO a za to dám ruku do ohně!
Doplňkové parametry
Kategorie: | Tramín |
---|---|
Hmotnost: | 1.4 kg |
? Barva vína: | bílé |
? Rozdělení dle cukru: | suché |
? Odrůda: | Tramín |
? Přívlastek: | zemské |
Obsah alkoholu [%]: | 12.8 |
Dodavatel: | VINO LOIGI |
Ročník: | 2020 |
Země původu: | Česká republika |
Objem láhve [l]: | 0,75 |
Cukernatost moštu v °NM: | 22 |
Číslo šarže: | 4-2020 |
Vinařská podoblast: | Znojemská |
Vinařská obec: | Popice |
Viniční trať: | Pod lesem |
Obsahuje oxid siřičitý: | Ano |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V srdci historického města Znojma, v domě na Václavském náměstí č.p. 4, je sklepení s podzemím. A právě zde vyrábí svá osobitá vína Loigi. Poznali jsme se kdysi kdesi Na Věčnosti a po čase se naše dráhy opět protly v rolích výrobce / obchodník.
Loigi je osobitý mladý vinař, jehož vinařství je na Václavském náměstí ve Znojmě, v domě kde za první republiky bývala pekárna. A jelikož fortelně zbudovaná a vedená byla, tak ji vládci té doby znárodnili záhy, neb lidu bylo chlébu třeba.
Loigi se k vínu dostal jako malý chlapec, kdy se motal kolem svého dědy, který ho zasvětil do té magie výroby vína. Do roku 2000 dělali víno spolu, pak si vzal Loigi osm let na rozmyšlenou a v roce 2008 se pustil do výroby vína po svém a tak je tomu doposud. V roce 2010 koupil první hektar svého vinohradu a brzy na to 500 litrovou nádobu Kvevri, hezky vymazanou včelím voskem, vypálenou, neglazovanou.
A tu pak zahrabal na zahradě do země. No a když už byla, jak my vinaři říkáme "Kvevri v zemi", zbývalo už jen založit oficiální vinařství. VINO LOIGI se narodilo v roce 2014.
Loigi dělá vína především z vlastních hroznů, o které samozřejmě patřičně pečuje, protože co se nepovede ve vinohradu, ve sklepě se už nedožene. O své vinohrady pečuje rukama. Vinice obdělává v biodynamickém režimu a jsou certifikovány pro bio produkci. Výjimečně hrozny s rozvahou nakoupí, většinou ty červené. Loigi vína nesíří, nebo jen v nezbytně nutné míře. Kvevri a oranžová vína nesíří nikdy. Kvašení pak probíhá klasicky v dřevěných sudech. Pokud u něj ve sklepě uvidíte nerez, pak je to pouze z důvodu scelování vín, kdy je potřeba větší nádoby.
Loigi vína nefiltruje a to hlavně z důvodu, že filtr z vína vždycky něco odfiltruje, ale Loigi nechce, aby z vína něco zmizelo. Tak to prostě nedělá. Může se klidně stát, že vína nebudou jiskrně jiskrná. No a?
Loigi svýma vlastníma rukama vyrobí několik málo násobků tisíce lahví vína ročně a tak na každou láhev zbyde větší kus jeho vinařského srdce :) Kolem Loigiho "Vinařství" chodím nejčastěji, jsem si dnes ráno uvědomil. Bydlím totiž ve staráku, hned za rohem u Mikulášskýho kostela.
Vína, která máme od Loigiho v nabídce, najdete tady dole, nebo tadyhle v samostatné polici. Pokud byste chtěli něco, co v nabídce nemáme, napište. Chodím kolem Loigiho denně :)