Rulandské modré
Rulandské modré (Pinot Noir) je aristokrat mezi červenými víny s nezaměnitelným projevem. Jemné a elegantní víno s vůní lesních plodů a sametovou tříslovinou. Barva vína je ponejvíce světle cihlová. Nejušlechtilejší zástupce burgundské rodiny.

Toto ušlechtilé víno překvapí svou vůní, ve které najdete tabákovou...
Rulandské modré patří k nejstarším a nejvznešenějším odrůdám révy vinné. V našich končinách tato burgundská odrůda nachází ideální podmínky pro vyjádření svého jedinečného charakteru a vznešenosti.
Historie a původ vína Rulandské modré:
- Kořeny sahají do starověkého Říma
- Z Burgundska se rozšířilo do celého světa
- Na Moravě má tradici několik staletí
- Předchůdce mnoha současných odrůd
Osobitý charakter vína Rulandské modré:
- Světlejší rubínová barva
- Hedvábná, sametová tříslovina
- Delikátní kyselinka
- Střední tělo s noblesním projevem
- Výjimečný potenciál zrání
- Unikátní mineralita v závislosti na terroir
Chuťový a aromatický profil vína Rulandské modré:
- Maliny a lesní jahody v mládí
- Přezrálé třešně
- Jemné kořenité tóny
- Po zrání houbové a zemité tóny
- Náznaky vanilky a koření u barrikových vín
- Často připomíná vůni podzimního lesa
Specifika pěstování vína Rulandské modré:
- Náročná odrůda na pěstování
- Vyžaduje ty nejlepší polohy
- Citlivá na průběh počasí
- Nízké výnosy
- Každý terroir dává jiný výraz
- Důležitá precizní práce ve vinici
Párování pokrmů s vínem Rulandské modré:
- Pernatá zvěřina
- Králičí maso
- Telecí pečeně
- Zjemnělé sýry
- Houbové pokrmy
- Servírování při 14-16°C
Rulandské modré je odrůda, která dokáže nadchnout i ty nejnáročnější milovníky vína. Moravští vinaři v posledních letech dosahují s touto odrůdou vynikajících výsledků, a to především díky pečlivému výběru poloh, redukci sklizně a šetrnému zpracování.
V dobrých ročnících vznikají vína, která směle konkurují známým burgundským vínům. Mladá vína okouzlí svou ovocností a živostí, zatímco zralá překvapí komplexností a noblesou. Pro skutečné znalce představuje Rulandské modré vrchol vinařského umění a důkaz, že i na Moravě lze vyrobit světová vína.